ÚJ illeték szabályok 2021 januártól

ÚJ illeték szabályok 2021 januártól

#ingatlan #hitel #illeték #allamitamogatas #eladohaz 

#eladolakas #eladotelek #pilisvorosvar #piliscsaba #pilisszentivan #pilisszanto

 #solymar #szonyiingatlan.com #szonyihome #benks #benkspartner #bernathkinga

Új illeték szabályozás januártól
Amikor ingatlant vásárolsz, a lakás/ház vételárán felül további költségek is keletkeznek, amire félre kell tennünk kisebb-nagyobb összeget. Ilyenek például az ügyvédi költség, a földhivatali eljárási díjak és különösen nagy tételt képez a visszterhes vagyonszerzési illeték.
Ez az illeték alapesetben a forgalmi érték 4,0%-a, és a tulajdoni hányad arányában kerül kiszabásra a Vevők között. Nagyon sokan tévesen azt hiszik, hogy amint aláírták az adásvételi szerződést, azonnal kapni fogják a fizetési meghagyást.
Az illeték kiszabása a teljes vételár megfizetését követően, a tulajdonjog bejegyzési engedély földhivatalhoz történő beérkezését követően történik, amikor onnan kb. 30-60 napon belül a földhivatal bejegyzi a vevőket tulajdonosként, csak utána történik az illeték NAV általi kiszabása.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy van lehetőség az illetékre részletfizetési kedvezményt kérni, amit a fizetési meghagyásra történő hivatkozással egy kérelemben kell kérni a NAV-tól természetesen indokolva, hogy miért nem tudjuk ezt egy összegben megfizetni.
Bizonyos esetekben lehetőség van az illeték csökkentésére:
Leggyakoribb eset az úgynevezett cserepótló vétel. Ha eladjuk a lakásunkat, és 3 éven belül vásárolunk egy másikat, akkor az illetéket csak a két lakás értékének különbsége után kell megfizetni - ha az újabb lakás drágább volt. Pl. ha eladtunk egy lakást 30 millióért, és vettünk egyet 40 millióért, 10 millió forint után kell 4% vagyonszerzési illetéket fizetni, összesen 400 000 forintot. Ha olcsóbb az új lakás, értelemszerűen nem kell illetéket fizetni.
Ha még nem adtuk el a meglévő lakásunkat mielőtt megvesszük az újat, akkor az adásvételi szerződésben nyilatkozhatunk arról, hogy 1 éven belül tervezzük eladni, így kérjük az illetékkiszabás felfüggesztését. Amennyiben valóban teljesül az eladás a vállalt határidőn belül, úgy szintén csak a két lakás különbözetére fogunk illetéket fizetni.
Mentesség jár az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ingatlanügylet házastársak vagy egyenes ági rokonok (szülő-gyermek) vagy testvérek egymás közötti cseréje, illetve ajándékozás vagy adásvétel útján jön létre.
Illetékmentesség vonatkozik az építési telekre is, ha a Vevő vállalja, hogy a vásárlást követő négy éven belül lakóházat épít rajta.
Vállalkozótól, építtetőtől vásárolt új ingatlan vásárlása esetén 15 millió forintig illetékmentesség jár, ha az új lakás forgalmi értéke, vagy a vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatással csökkentett értéke kevesebb, mint 30 millió forint. A 15 és 30 millió forint közötti értékre azonban meg kell fizetni a 4 százalékot. Ha a lakást 30 millió forintért vásárolta meg az új tulajdonos, 15 millióig mentességet élvez, az a fölötti 15 millió után meg kell fizetni a 4%-os, összesen 600 ezer forint illetéket. 30 millió forint vételár felett azonban egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forintig terjedő részre sem.
A 35 év alatti vásárlókra is kapható illetékkedvezmény, ha a vásárlás megfelel az alábbi feltételeknek:
- 35 éves életkort még nem töltötte be a vevő
- első lakását vásárolja
- az ingatlan teljes vételára nem haladja meg a 15 millió forintot.
(A kedvezmény tulajdoni hányad megszerzésekor is igénybe vehető.) Az illeték kedvezmény ebben az esetben 50%-os, így a 4% helyett csak 2%-otkell fizetni a tulajdonszerzés után, ami egy 15 milliós lakás esetében 300 000 forint megtakarítást jelent. 15 millió forintot meghaladó vételár felett viszont egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forint alatti részre sem. Első lakástulajdonos: akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, vagy lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada.
CSOK???? támogatás miatti illeték kedvezmény:
2021. január 1-től minden CSOK támogatás igénybevételével vásárolt lakás, vagy családi ház esetén a teljes vételárra nem kell megfizetni az illeték összegét.
A fentiek figyelembe vételével úgy válassz ingatlant, illetve úgy számold ki a felvenni kívánt hitel összegét, hogy a vételár mellett a fenti költségeket is kalkuláld bele.
Érdemes szakember tanácsát kérni a fentiek vonatkozásában.
Várjuk szeretettel a kérdéseiteket a témában.
Üdv:
Kinga


  Jogszabályok

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

    Elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot

    Ide kattintva elolvashatod az Adatvédelmi Szabályzatot