Közel 0 energiagényű épületek -Bernáth Kinga bejegyzése

Közel 0 energiagényű épületek -Bernáth Kinga bejegyzése

Közel 0 energiagényű épületek

Aki építkezést tervez a közeljövőben, vagy ahhoz kapcsolódóan építési hitel felvételét tervezi, annak már a tervek elkészítésekor érdemes odafigyelnie az alábbiakra:

2021. január 1-től kezdve az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. (A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje egy összetett műszaki szabályozás, amely az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat. A követelményszint meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen épületszerkezetekkel, milyen épületgépészettel.)

A fenti követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB, azaz "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" minősítés igazolja. Az előírás az új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Az épület természetesen az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem.

Hivatalosan a 2021-ben megkapott használatba vételi engedélyű házakra vonatkozik az előírás, de a bankok a már most beadott hitelkérelmeknél kötelezően előírják, hogy az építési hitel céljául szolgáló ingatlan ennek a szabályozásnak megfelelően épüljön. Ehhez kérnek a tervezőtől egy olyan nyilatkozatot, amelyben nyilatkozik, hogy az épület ennek megfelelően fog épülni. A terveknek is ezt kell igazolni, a hitelkérelem elbírálása esetén az értékbecslő is ellenőrzi a legalább BB szintű energiaigény megvalósulását alátámasztó gépészeti tervdokumentációt.

 


  Jogszabályok   Ingatlanpiaci Hírek   Lakáscélú Hitelek   Állami Támogatások

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

    Elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot

    Ide kattintva elolvashatod az Adatvédelmi Szabályzatot